Kontakta oss eller bli kontaktad

Dsolution

08-528 096 00

Mail (service/support): service@dsolution.se

Mail (övriga ärenden): info@dsolution.se

Dsolution Östergötland

013-465 34 40

Mail (service/support): support.ost@dsolution.se

Mail (övriga ärenden): info.ost@dsolution.se

Xerox firar 50 år i Sverige

Fredagen den 16:e september firar Xerox 50 år i Sverige. Under de första decennierna var tillväxten rekordhög och en tid var man Sveriges mest lönsamma företag. Även om uppfinningar som kopiatorn, faxen och färgskrivaren tillskrivs Xerox ligger företagets fokus idag på tjänster och helhetslösningar snarare än kontorsutrustning.

Stockholm den 15 september 2011 – I lokaler i Gamla Stan i Stockholm etablerades i september 1961 Rank Xerox som senare blev Xerox Sverige. Under företagets första decennier, medan Xerox fortfarande hade patent på kopieringstekniken, växte man kraftigt och var under en tid Sveriges mest lönsamma företag. 1981 hade företaget 1200 medarbetare.

– Både tekniken och affärsmodellen med uthyrda maskiner var revolutionerande och Rank Xerox var på 60-talet ett av Sveriges snabbast växande företag. Under de sju första åren gick vi från fem till 500 anställda. Största utmaningen i en sådan tillväxttakt var att hitta rätt medarbetare, men det gick ju bra med facit i hand, säger Olle Söderholm, som var VD för Rank Xerox mellan 1961 och 1968.

Bland de tidiga medarbetarna var även Sören Gyll som 1963 började som säljare på Rank Xerox 23 år gammal. Sören avancerade till marknadsdirektör och senare vice VD inom företaget.

– När Rank Xerox startade i Sverige fanns inga liknande produkter på marknaden. Xerografin möjliggjorde snabb kopiering och enkel hantering av dokument i en tid då informationsflödet närmast exploderade, en utveckling som datoriseringen sedan drev på ytterligare. Rank Xerox var redan från start ett marknadsorienterat och kompetent företag vilket snabbt gav en ledande position på marknaden, säger Sören Gyll.

Xerox har alltid varit ett forskningsdrivet företag och utöver att ha uppfunnit och lanserat kontorsprodukter som kopiatorn, faxen, färgkopiatorn och laserskrivaren ligger man bakom bland annat Ethernet och den miljöanpassade vaxtekniken ”solid ink”.

Även om världsledande teknologi fortsätter att utgöra en grundläggande del av verksamheten är det idag tjänsteförsäljning som är företagets fokus. Xerox var tidigt ute med att hantera företagens hela utskrifts- och dokumenthanteringsbehov för att låta kunden fokusera på sin kärnverksamhet.

– Xerox har på senare tid genomfört stora investeringar för att utöver marknadsledande tekniska produkter även leverera riktigt avancerade lösningar och tjänster som särskiljer oss från andra spelare på marknaden. Förvärvet av ACS i fjol innebär att Xerox idag är väldigt väl positionerat som outsourcingleverantör inom affärsprocesser, IT och dokumenthantering. De närmaste åren kommer att bli mycket spännande, säger Arnaud Linquette, VD på Xerox Sverige.

10 milstolpar i Xerox Sveriges historia

1961: Haloid Xerox byter i USA namn till Xerox och etablerar sig i Sverige som Rank Xerox. Fem personer, under ledning av VD Olle Söderholm, startar upp verksamheten på Lilla Nygatan i Gamla stan.

1966: Xerox lanserar den första faxen, kallad Xerox Telecopier I.

1971: Rank Xerox firar 10 år i Sverige. Antalet anställda har 120-dubblats och företaget utnämns till Sveriges mest lönsamma företag.

1976: Xerox uppfinner Ethernet, vilket möjliggör kommunikation mellan datorer i lokala nätverk. Ethernet är fortfarande regerande teknik inom området.

1977: Världens första laserskrivare, 9700, ser dagens ljus. Den skriver ut 120 sidor i minuten.

1981: Xerox Star lanseras. Det är den första kommersiella persondatorn som använder bitmap, fönsterbaserat användargränssnitt, musen, Ethernet, filsystem och e-mail.

1984: Kung Carl XVI Gustaf besöker Xerox innovationscentrum Parc i Kalifornien. För att uppmärksamma besöket skänker Xerox en miljon svenska kronor till forskningsändamål, vilket leder till instiftandet av Chester Carlsons forskningspris. Priset delas ut för 22 gången i november i Stockholm.

1997: Rank köps ut och den svenska verksamheten byter namn till Xerox. Bara månader efter att internet utnämnts till fluga av kommunikationsministern öppnar Xerox Sverige sin första webbshop.

2009: Xerox lanserar ColorQube, en kontorsmaskin byggd på en helt ny plattform som använder vaxtekniken ”solid ink”, vilken kraftigt minimerar både energiförbrukning och avfall.

2010: ACS förvärvas som ett helägt dotterbolag. Xerox blir 130 000 anställda runt om i världen och går från världsledande IT-bolag till världsledande tjänstebolag.

Xerox interaktiva tidsaxel: http://www.xerox.com/about-xerox/company-history/svse.html
Xerox bildbank: http://news.xerox.com/pr/xerox/photo.aspx

Om Xerox Europa
Xerox Europa, den europeiska delen av Xerox Corporation, marknadsför ett omfattande sortiment av såväl hårdvara och mjukvara som lösningar och tjänster. Verksamheten fokuserar på tre huvudområden: små och stora kontorsmiljöer, produktions- och grafiska miljöer, samt tjänster som omfattar konsultverksamhet, systemdesign och projektstyrning, samt dokumentoutsourcing. Genom ACS, ett dotterbolag som Xerox förvärvade i februari 2010, kan Xerox även erbjuda omfattande outsourcinglösningar för affärsprocesser och IT, inklusive databehandling, hantering av personalförmåner, finanssupport samt tjänster kring kundrelationshantering för kommersiella och statliga organisationer över hela världen. Xerox 134 000 medarbetare tar hand om kunder i fler än 160 länder.

Xerox Europe har fabriker och logistikverksamhet på Irland, i England och Nederländerna samt ett forsknings- och utvecklingscenter i Grenoble, Frankrike. För mer information besök www.xerox.se.